Nyheter

Bengt Östling nådde målet!

  • Dec 10, 2019
  • 02:51 PM

Bengt Östling, VD på Dala Energi, och en av Ageniuz klienter har nått ett utmanande och viktigt mål. För ett par år sedan insåg att han behövde gå ner i vikt. Han la om kosten och började ta promenader. Efter ett år hade han tappat 20 kg. Promenaderna har utvecklats till kortare löpturer. I år sprang han Stockholm Maraton och nådde sitt tidsmål.

Hur gick det här till, Bengt?

Det började med beslutet att gå ner i vikt. Jag satte upp mål för det. Åt rätt och började med att gå promenader. Jag har aldrig varit en löpare, men jag insåg att om jag började springa delar av mina promenader så ökade jag möjligheten att nå mitt mål med viktnedgången. När jag hade gått ner 20 kr och sommaren kom insåg jag att nu kommer risken att jag snabbt går upp i vikt under semestern igen. För att undvika det sprang jag oftare än någonsin den sommaren. Jag kom över puckeln – det började bli behagligt och roligt att springa.

Okej, men därifrån till att springa ett maraton?

Jag blev fokuserad på löpning och mitt intresse ökade. Min fru föreslog att jag skulle ställa upp i ett lopp. Hon mejlade över en inbjudan till Stora Stöten Run. Man kunde välja på 10 eller 21 km. Jag tog sats och anmälde mig till 21 km loppet. Jag satte upp ett mål, högst två timmar, och lade upp en plan. Jag googlade fram ett träningsprogram för att klara en halvmara och följde det.

Hur gick det?

Äh, jag klarade inte riktigt två timmar, var lite över. Men det var roligt. Hade ont i fötterna. Tänkte att det borde vara enklare på asfalt. Så jag anmälde mig direkt till halvmaran i Stockholm, jag ville verkligen klara sträckan på under två timmar. Det loppet klarade jag målet med god marginal. Någonstans där satte jag upp målet att springa Stockholm Maraton på under 4 timmar.

Du måste ju ha klivit upp till en annan nivå på träningen, skaffade du dig en tränare?

Nej, jag har i princip gjort allt själv. Köpte en timmes löpteknikträning och ett professionellt träningsprogram på nätet. Jag tror att nyckeln var att jag satte upp tre mål:

- Följ träningsprogrammet disciplinerat.

- Kapa lite mer vikt, borde ju vara lättare att springa om jag väger mindre.

- Klara av att springa milen på under 50 minuter på vårkanten inför loppet.

 

Klarade du dig i mål under 4 timmar?

Jag följde mitt träningsprogram hela vägen. När jag stod på startlinjen kände jag mig trygg, kunde inte förberett mig bättre. Satte min takt och den höll jag rakt igenom. Det blev väldigt bra tajmat, gick i mål på 3.58.07.

Är det här något du skulle rekommendera andra att göra?

Definitivt! Om man kan sätta upp ett rimligt mål. Känslan när jag nått mitt mål och dessutom följt planen var en skön bekräftelse. Det jag lärt mig under den här resan mot mitt mål i Stockholm Maraton kan jag relatera till mitt jobb. Samma förhållningssätt gör mig mer effektiv. Dessutom har jag fått mer energi, blivit mer uthållig och känner mig starkare. Så det finns mycket att vinna.

Ge ett exempel på hur du nyttjar det du lärt dig på jobbet?

Tidigare kunde jag ha för många mål samtidigt och kunde känna mig spretig.  Nu är jag bättre på att sätta tydliga mål och jag är ännu mer fokuserad på jobbet.

Om man ger sig i kast med en sådant här förbättringsprojekt, så vill man ju inte misslyckas. Har du några tips hur man säkerställer framgången?

Nyckeln är att följa planen disciplinerat. En gång försökte jag åka vasaloppet. Men jag hade ingen plan. Det slutade med att jag sålde startplatsen istället.

Latmasken i en själv är väl det stora hotet. Det tar emot när man ska ut och springa när det regnar eller är 15 grader kallt. Att ägna tre timmar en söndag i blötsnö är ju inte särskilt lockande, det tog emot ibland innan jag gav mig ut. Så sätt ett rimligt mål, planera noga och följ planen disciplinerat är mitt råd.

Jag hade en kollega på jobbet som också satte upp målet att springa maratonloppet. Så att göra resan tillsammans med någon eller i en träningsgrupp kan underlätta.

Vad ska du göra nu då?

Det övergripande målet är Vasatrippeln 45 nästa år. Den ska vi göra tillsammans på jobbet. Vi ska åka skidor i mars, cykla och springa halva vasaloppet i augusti. Mitt mål är att vara bland de 25% bästa i min ålderskategori. Håller på att sätta mer exakta tidsmål för de olika loppen. Sen har jag bestämt att jag ska springa ett maratonlopp på 3.45.

Other News